Iepure in vin

Aveti o reteta de iepure la cuptor. Timp de pregatire 30 min, timp de gatire 2 ore.
1 iepure bun de prăjit taiat bucati
6 frunze de vie sau ca un înlocuitor 15 g patrunjel
240 ml vin alb sec o ceasca
15 ml suc de lamaie 1 lingura
1 ml piper 1 / 4 linguriţă
Boia de ardei 1gr sau 1 / 2 lingurita
60 ml de unt topit sau 1 / 4 pahar
1 / 4 pahar ceapa verde tocata
1 linguriţă sare

Acoperiti fundul caserolei cu frunzele de vie si apoi asezati bucatile de iepure. Se amesteca restul ingredientelor si se toarna peste iepure. Se acopera cu folie aluminiu si se coace 1 ora la 163 gr C. Inlaturati folia, intoarceti bucatile de iepure pe cealalta parte, cresteti temperature la 180 gr C si cu a lingura luati sos din recipient si stropiti carnea de 2  3 ori in intevalul a 30 min. Se creste apoi temperature iarasi la 195 gr C si mai stropiti carnea de 2  3 ori.


Iepure inabusit cu sos de capsuni si menta

Un sos racoritor de căpşuni şi de mentă oferă un contrast delicios pentru a aromă uşoară a iepurelui înăbuit. Timp de pregătire, 10 minute; timp de gatire, 40 de minute. Se fac patru porţii.
25 ml unt sau 2 linguri
5 ml oţet de vin roşu sau 1 linguriţă
2 ml sol scorţişoară sau 1 / 2 linguriţă
1 ml sol cuişoare 1 / 4 linguriţă
4 picioare de iepure de casă, 2 faţă, 2 spate
125 ml vin alb sec sau suc de mere sau 1 / 2 ceaşcă
500 ml căpşuni, în stare proaspătă sau 2 cesti
decongelate sau congelate
3 - 4 ramuri de mentă proaspătă
sau 10 ml menta uscate (2 lingurite)

Într-o tigaie adâncă, la foc mediu se topeste untul. Se amestecă în oţet, scorţişoară şi cuişoare. Adauga bucatile de iepure şi se rumenesc uşor pe fiecare parte, aproximativ 5 până la 7 minute. Adaugă vin sau de suc de mere. Se aduce amestecul la fierbere, apoi se asează capacul pentru a fierbe. Gatete iepurele 30 minute sau până la frăgezire.

În mixer amesteza căpşunile şi menta, până la omogenizare. Scoateţi de iepure din tigaie şi aezati pe un platou; (a se pastra caldă). şi adăugaţi piureul de capsuni. Se încălzeşte sosul de la gatit 3 la 5 minute amestecând continuu, până la cald - nu se fierbe. Se toarnă peste iepure. Se garniseşte cu felii de capsuni si menta, dacă doriţi.

ciulama de iepure

Ingrediente
1/2 iepure (aprox 500 gr)
4 linguri ulei
100 gr unt
3 linguri varf faina
300 ml lapte fierbinte
sare, piper
Portii: 3
Preparare
Se taie iepurele bucati mari care se rumenesc in ulei pe ambele parti. Se toarna apa peste el, cat sa fie acoperita carnea si se fierbe cu capac pentru 40 minute.
* puteti adauga un morcov, o bucatica de telina si o radacina patrunjel cand fierbe iepurele pentru a iesi supa mai gustoasa
Se strecoara supa si se retin 600 ml din ea. Bucatile de carne se pun pe o farfurie si se tin la cald.
* restul supei il puteti congela
Intr-o oala se pregateste un sos alb folosind untul, faina si laptele amestecat cu supa (900 ml lichid). Folositi instructiunile de aici pentru a pregati sosul. Condimentati cu sare si piper cand e gata.
Puneti carnea in sos si lasati pe foc mic inca 5 minute sa se incalzeasca.
E de preferat sa serviti imediat. Daca faceti cantitate mai mare pe care o veti pastra in frigider tineti cont ca sosul alb se va mai ingrosa, trebuie sa-l faceti un pic mai subtire.


tocanita de iepure cu masline

Ingrediente
700 gr carne iepure (1/2 iepure)
1 conserva de 400 gr rosii
1 ceapa
3 catei usturoi
cimbru
2 foi dafin
sare
piper
2 linguri ulei
1 mana masline negre
Portii: 3
Preparare
Se incinge uleiul intr-o oala si se prajesc bucatile de carne pe ambele parti, cate 2-3 minute pe fiecare parte.
Se scoate carnea din oala si se adauga in loc ceapa tocata si se lasa pe foc pana se inmoaie un pic.
Se adauga usturoiul strivit, rosiile cu tot cu suc, foile de dafin, se condimenteaza totul cu sare, piper si cimbru. Se aseaza bucatile de carne in sos si se toarna cca 100 ml apa.
Se lasa totul la fiert la foc mediu, cu capac, pentru 40 minute.
Se adauga maslinele (fara samburi daca doriti) si se mai lasa la fiert 5 minute fara capac. Se serveste cu orez sau piure de cartofi.

 

 

 

 

 

Comments: 0